Raül Romeva, autor de Sayonara Sushi

“Hi ha més de realitat del que podria semblar”

Doctor en relacions internacionals i llicenciat en ciències econòmiques per la UAB, Raül Romeva és membre del Parlament Europeu des de 2004, on ha treballat sobretot en assumptes exteriors, immigració, drets i llibertats, igualtat d’oportunitats, política exterior i assumptes marins i de pesca.

Des de 1997 ha publicat cinc assajos i ha participat també en algunes antologies poètiques. Enguany, però, acaba de publicar la seva primera novel·la: Sayonara Sushi, amb la qual trenca una llança en favor d’aquells qui defensen els recursos naturals i els drets humans, i lluiten contra la corrupció, els empresaris o les màfies que trafiquen amb persones.

És una novel·la d’aventures o una obra de denúncia?
És una ficció on hi ha més realitat del que podria semblar. He volgut parlar sobre el problema actual de la corrupció mercantil i política de la nostra societat, però explicant-ho d’una manera entretinguda per arribar a un públic que potser no llegiria els meus llibres d’una altra manera.

Així que realitat i ficció hi estan barrejades…
Sí, així cadascú pot buscar què és realitat i què és ficció. La ficció no deixa de ser el vehicle per explicar una història, i jo hi he entrat com a autor després d’haver-la viscut molt com a lector. Així, m’he volgut posar a la pell del lector i explicar la realitat amb les eines que a mi m’agradaria trobar en una novel·la.

Què descobrirà el lector a Sayonara Sushi?
A través de la mirada d’una periodista, farà un viatge per la immigració clandestina, l’espoli d’espècies marines, les connexions entre el poder econòmic i la política, i els riscos del periodisme d’investigació.
Tot comença quan la Paula, redactora d’informatius de TV3, s’assabenta que uns immigrants il·legals han estat rescatats per un vaixell de pesca de tonyina i portats a Malta, i fa tots els possibles per cobrir la notícia. Viatja a l’illa, on coneixerà la Kira, una eurodiputada i ecologista que li obre les portes d’un món desconegut d’immigració i màfies. La Paula acabarà embarcant-se al vaixell de Greenpeace i serà protagonista d’una sèrie d’aventures que li canviaran la vida.

Els personatges que apareixen a l’obra estan inspirats en algú?
Sí, molts! Per exemple, la Kira està inspirada en una eurodiputada que existeix de veritat i que demostra que no tots els eurodiputats s’adormen al Parlament Europeu o hi van a retirar-se, com molta gent pensa. N’hi ha molts que s’impliquen de veritat i que saben el que es diuen, perquè hi ha moltes maneres d’afrontar aquest tipus de feina.
Amb aquest personatge he volgut trencar aquest tòpic que existeix, que com tots els tòpics té malauradament una part real, i mostrar que també té una altra part que no és real.

I així també expliques en què consisteix la teva feina.
Sí, perquè tan important és fer, com explicar el que estàs fent. Forma part de la meva feina i amb aquesta novel·la poso a l’abast de la gent coses que passen que potser no són tan conegudes, però que existeixen i s’han de fer constar.
Els qui tenim una feina pública, tenim la responsabilitat de comunicar d’una manera transparent les coses que fem, i hem d’utilitzar els recursos que ens permetin arribar a la gent. I la ficció és una manera d’arribar a les persones que potser no segueixen els informatius o la premsa, perquè tenen altres maneres de comunicar-se.

Sayonara Sushi
Raül Romeva
Rosa dels Vents (català) i Plaza & Janés (castellà)
224 pàgines
PVP: 16,90 €

Pin It
Etiquetat ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Segueix-me
Rep cada nova publicació a la teva bústia de correu electrònic.
Uneix-te a altres seguidors!
Powered By WPFruits.com