Josep Cuní i Pilar Rahola presenten En directe


“És una conversa en la qual, en lloc de fer surf sobre la realitat, hem acabat fent submarinisme sobre conceptes fonamentals”

Després de 15 anys de col·laborar plegats en els mitjans de comunicació, els periodistes Josep Cuní i Pilar Rahola acaben de publicar, de la mà de Rosa dels Vents, el primer llibre que recull els seus pensaments, no sempre concordants, expressats en una conversa pausada i reflexiva.

Com va sorgir la idea de fer un llibre conjunt?
JC: Des de l’editorial van apostar molt per aquest projecte i, després de perseguir-nos una mica a la Pilar i a mi, i de donar-hi unes quantes voltes, vam decidir tirar endavant amb la idea. Ens vam trobar un dia amb l’Aurora Masip, qui va tenir la perspicàcia i l’habilitat d’anar plantejant uns temes molt genèricament, i la Pilar i jo vam començar a xerrar sobre el que pensàvem. Però no va ser un xerrar per xerrar, perquè amb la Pilar és impossible, ja que sempre està dient coses que et provoquen o t’estimulen.

Així, vau tenir dubtes de fer un llibre d’una conversa?
PR: Sí, perquè tens la sensació que les nostres converses són per cremar-les en el dia a dia. Jo de vegades arribo a plató i li dic al Josep: “podríem parlar d’aquest tema”, i em diu: “ja és vell!”, i total han passat 24 hores. Estem tan enganxats a la realitat, al dia a dia, que hi ha coses que ens semblen antigues. Però el llibre té la virtut que en lloc de fer surf sobre la realitat, hem acabat fent submarinisme sobre conceptes fonamentals. Jo, llegint-lo, m’he trobat a mi mateixa, i sobretot al Josep, posant-hi molts més registres.
A la gent que veu sempre el Josep Cuní, que és molt pudorós amb la seva pròpia vida i els seus sentiments, els sorprendrà que es despulli molt més del que és habitual, perquè és un gran tímid en aquest aspecte. Com que jo el conec molt, he pogut estirar-lo per aquesta banda.
JC: I perquè estàvem en una suite de l’hotel Ars, veient els velers navegant, en un ambient bucòlic, i vas parlant, vas parlant, i com més parles vas traient el fre, com és normal.

Quins temes heu tractat en aquesta “conversa”?
PR: Parlem de Catalunya, de política globalment, de periodisme, de la vida, de l’amor i de la mort, de la família matriarcal que tenim tots dos, parlem de la mare, de com ens hem conegut, com ens hem estimat i de vegades no tant… Tot això finalment ha conformat aquest llibre d’aquesta parella estranya que mai va voler ser parella, si no que s’hi va anar trobant i que al llarg del temps ha configurat una dialèctica pròpia de confrontació i de complicitat.

Amb el temps us heu convertit en un “matrimoni” radiofònic i televisiu?
PR: La veritat és que funcionem realment com un matrimoni. Almenys a mi, les virtuts del Josep m’admiren i els seus defectes no m’atabalen. Em passa exactament igual amb el meu marit!
JC: Per això de vegades en directe em diu Robert (riu). La veritat és que nosaltres ens hem trobat fent aquests “Roper” no sé gaire com. A la ràdio, la Pilar venia, feia un comentari, després jo li feia una pregunta… I un dia t’hi trobes a gust i decideixes aprofitar-ho. No sempre està tot dissenyat, si no que t’hi vas trobant.

Així que us ho passeu bé discutint…
PR: Jo amb el Josep hi tinc el meu espàrring ideal, perquè no vol perdre ni al parxís i com que jo sóc una competitiva nada ja m’agrada intentar vèncer algú que mai no vol perdre. A més, perquè té coses a dir, no té problemes en dir-les i té una ment lliure.
Debatre amb el Josep a mi em millora el pensament, la reflexió. I si, a més a més de debatre amb ell, el venço, la sensació és orgàsmica. En qualsevol cas, no hi ha res més extraordinari per a algú qui estima la dialèctica i la paraula, que tenir a l’altre costat una persona que la domina, que té idees profundes, que les defensa amb força i que de vegades et convenç. És el paradigma del debat.
Jo no podria discutir amb tanta tranquil·litat, honestedat i força amb algú a qui no admirés i respectés. En el rerefons, sempre tens la idea que qui tens davant és una persona de ment brillant i, per tant, que se l’ha d’escoltar molt seriosament.

En directe
Josep Cuní i Pilar Rahola
Rosa dels Vents
Pàgines: 160
PVP: 15,55 €

Pin It
Etiquetat , , , ,

Un pensament sobre “Josep Cuní i Pilar Rahola presenten En directe

  1. Josep Lluís escrigué:

    Interessant entrevista i interessant llibre. Aquests dos m´agraden molt perquè fan debats molt intel.ligents i alhora no són ensupits. Molt bé.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Segueix-me
Rep cada nova publicació a la teva bústia de correu electrònic.
Uneix-te a altres seguidors!
Powered By WPFruits.com